En jungel av informasjon

mars 24, 2014
av Kristin

Jeg har vært i utdanningssystemet mange år nå. Både som student og som ansatt. Det som er en gjennomgående frustrasjon er hvor vanskelig det med informasjon er. Som ansatt er det en del utfordringer rundt det å sørge for at studentene får den informasjonen de trenger. Som student er det et hav av informasjonskanaler man skal forholde seg til.

Det er ikke uvanlig at studenter og ansatte har minst fire-fem systemer å forholde seg til. Det er gjerne flere også. Det er gjerne studiestedets websider, hvor det ligger mye praktisk informasjon. Så finnes det gjerne et LMS (Fronter eller itslearning) hvor det finnes forelesningsnotater og informasjon om gjennomføringen. Så har man et e-postsystem (som ikke alltid videresender e-post til den e-postadressen du bruker til vanlig). Så har man en Studentweb hvor man finner karakterer og faktura. Og i tillegg til dette, er det gjerne også et eget system for timeplaner.

Det å ha 4-5 ulike kanaler er i utgangspunktet 3-4 for mye, men burde likevel ikke være helt uoverkommelig. Problemet er når studentene ikke vet hvilken av dem man skal forholde seg til når det ligger ulik informasjon på alle stedene. Det er hverken de ansatte som gjør en dårlig jobb her, eller studentene som er dumme. Dersom man hadde samlet alle tjenester ett sted vil man sørge for at studentene får riktig informasjon, og at de leser den. Da slipper jo administrasjonen og faglige å svare på mange unødvendige henvendelser, og studentene vil føle seg trygge på at de finner riktig informasjon. Folk flest ønsker faktisk å være selvhjulpne. Men det som skjer når man ikke er sikker på hva man skal forholde seg til, og/eller at det blir for mange kanaler å forholde seg til, er at studentene kontakter skolen fordi man bare vil ha et svar på det man prøver å finne ut av på egenhånd. I verste tilfelle resignerer man, og bare håper det ikke er noe man går glipp av.

På Handelshøyskolen BI, erfarte vi utfordringene med dette systemkaoset, så vi lagde en studentportal, @BI, hvor vi samlet studenttjenestene ett sted. Studentene hadde en pålogging, og her inne fant de enkelt oversikt over timeplaner, karakterer, tilgang til itslearning, viktige beskjeder og generell studieinformasjon. Da jeg gjorde brukerstudier med studentene var det store positive tilbakemeldinger. Det var enkelt å bruke, fin oversikt, og ikke minst: alt var samlet på ett sted.

Jeg skulle ønske flere ville lagd tjenester ut fra brukernes behov. Hva med å gjøre brukerstudier av studenter og ansatte og så ut fra resultater og funn, designe en løsning som kan dekke begge gruppers behov. Lag en kanal, en løsning, slik at man finner alt man skal ha ett sted. Og slik at man ikke risikerer at ulik informasjon ligger på forskjellige steder. Da slipper ansatte å legge ut informasjon flere steder, og studentene vet de får riktig informasjon. Det må da være en vinn-vinn-situasjon?

 

Om

UX designer

2 Kommentarer

  1. |

    Spot on! Hvorfor må det værra så vanskelig. Dreier det seg om penger eller om inkompetente ledere/ IT avdelinger?

  2. |

    Hear hear! Utfordringene ligger i at man jobber i siloer og tenker kun på sitt lille fagområde, i stedet for å tenke at man blir bedre sammen. Også er det disse prosjektlederne da…

Legg igjen en kommentar