Prøving og feiling gjør mester

juni 23, 2013
av Kristin

Jeg har lenge jobbet med IKT-opplæring, både gjennom kursing, workshops og har også strakt ut en hjelpende hånd til kolleger og venner. Flere bekjente har i lengre tid spurt om jeg ikke kan gi dem kurs, og nå har jeg tatt utfordringen, og i går hadde jeg min første leksjon.

Jeg liker å jobbe med læring. Jeg liker å få andre til å føle mestring. Jeg tror at selv ting som virker uforståelig kan læres hvis man får den rette inngangsporten. Som lærer må jeg gjøre en jobb for å finne ut hvordan stoffet kan presenteres på en måte som gjør det relevant og forståelig for den som skal lære. Og gårsdagens leksjon startet med å finne ut hvorfor eleven ønsket å lære det, og hva hun skulle bruke det til. Etter det startet vi å jobbe.

Etter en liten stund i går spurte eleven min meg: ”Hvordan har du lært deg alt det du kan?”. Et slikt spørsmål kan være vanskelig å svare på, så jeg spurte henne: ”Hvordan har du lært deg til å bli god på å strikke?” Svaret var enkelt: Gjennom øving, prøving og feiling. Jeg fortalte henne at jeg tidligere ikke hadde noe interesse av teknologi. Det store gjennombruddet kom da jeg, som ikke likte hverken matte eller data, valgte å jobbe med utvikling av nettbaserte læremidler i matematikk. Jeg vet fortsatt ikke helt hvorfor jeg valgte det, men tror at presentasjonen av prosjektet trigget meg fordi teknologien ikke lenger var bare teknologi, det handlet om hvordan den kunne hjelpe til med å gjøre vanskelige ting forståelige gjennom interaksjon, godt design og gode historier. Først da ble jeg nysgjerrig på alle muligheten som lå i teknologien og hvordan man skulle bruke det. Jeg var så heldig å ha mange dyktige kolleger som lærte meg uendelig mye. Og gjennom utforsking, prøving og feiling gikk jeg fra å være en motstander av data til å bli en teknologientusiast.

Så mitt viktigste tips til alle som vil lære noe nytt: du må øve, og ikke være redd for å gjøre feil. Husk at PC’n eksploderer ikke selv om du trykker feil. 🙂

Om

UX designer

Legg igjen en kommentar